Individstørrelse – cellestørrelse

Birøkteren nr 7/8 i sommer hadde en artikkel om cellestørrelse. Det jobbes nå med å finne ut hva som passer best for brunbiene. Så langt er det kommet fram at størrelsen på kroppen kan ha noe å si for evnen til å tåle lav temperatur, og hvor langt biene flyr på trekk. Det anbefales derfor ikke å redusere cellestørrelsen før konsekvensene for bienes egenskaper er nærmere undersøkt.

For å hjelpe oss videre, hadde det vært fint å få opplysninger om hva dine bier mener om den cellestørrelsen du bruker. Alså: I hvilken retning trekker de cellestørrelsen når de får bygge fritt? Mest interessant er det selvsagt om du har brune, men også andre bier er velkomne. Mål gjerne over 20 celler eller fler og i alle 3 retninger, så vi får en viss kontroll på at voksen ikke er forstrukket. Cellestørrelsen er gjennomsnittet av disse 3 tallene. Ta også en kontroll på byggevoksen du bruker. Den siste 5,3-voksen jeg kjøpte på Honningcentralen ga de tre målene 5,45 – 5,35 – 5,35 (med skyvelær fra Metrica). Det gir gjennomsnittet 5,38, altså nær 5,4 mm.

Svar kan sendes som kommentar her på hjemmesiden. Medlemmer av Norsk brunbielag kan også bruke epostadressen til sekretæren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s