Styremøte 24. november 2015

Situasjonen for brunbirøkt og –avl.

Generelt er det økende interesse for birøkt og mange nybegynnere ønsker seg brunbier, men i år har det knapt vært brunbidronninger å oppdrive på det åpne markedet.

De nordligste brunbirøkterne vi har kontakt med, er John Strøm på Hitra og Steinar Skaret på Smøla. John Strøm har nå overlatt kubene til andre. Vandrebirøkt med Krainere har skapt problemer med innkryssing, noe som er uheldig for begge parter.

Brede Berglund i Selje kommune, Sogn og Fjordane, har brunbier og melder om nybegynnere som også har begynt med disse. Parestasjon ved Selje kloster kan være en mulighet.

Jan Sigve Særsten fra Bømlo, Hordaland, rapporterer at det er ca 500 bifolk på Bømlo, alle brune. Men det kan ha vært problemer med innryssing av andre raser på grunn av vandrebirøkt. Avlsarbeidet knyttet til parestasjonen har stoppet opp på grunn av fare for spredning av midd og pærebrann.

Gunnar Andreassen i Vest-Agder har sine brunbier i området som grenser til Renavlsområdet. Han har drevet nybegynnerkurs og de nye birøkterne har startet med brunbier.

Helge Jakob Flakk i Birkeland, Aust-Agder, har brunbier som har unngått yngelråten.

Fra Treungen – Nissedal i Telemark har Peter Chr Rieber-Mohn og Olav A. Sønderland levert inn raseprøver av brunbier. Her er det store populasjoner med liten påvirkning av vandrebirøkt

Foreløpig er det få registrerte brunbifolk i Vestfold og Buskerud.

F. A. Joachim R. Nylén i Østfold har tidligere levert brunbier til vingeanalyser og drevet avlsarbeid dette året. Men det er vanskelig å finne parestasjon i rimelig nærhet. Biene er bedre enn sitt rykte i området sier han.

Stig Ingar Bredesen i Hedmark har levert prøver til vingeanalyse og drevet avl. Han bruker egen parestasjon.

De to profesjonelle brunbiavlerne, Sylvi Slettebø i Rogaland og Tor Erik Rødsdalen i Hedmark har begge levert dronninger i år, men på grunn av kaldt vær ble resultatet mindre enn ventet. Norges Birøkterlag har gjort avtale med 2 dronningavlere i tillegg som skal avle brunt neste år.

 

Vi har nå fått 7 nye medlemmer fra området i og rundt Renavlsområdet i Flekkefjordregionen. Etter hvert vil vi nok få høre nærmere om dem og biene.

 

Kartlegging.

Det er flere flaskehalser i dette arbeidet, både å nå fram til dem som driver med brunbier, få inn tilstrekkelig mange prøver på våren og få analysert dem tilstrekkelig raskt til at krysninger kan lukes ut før dronene gjør for mye skade og at det kan bidra i årets avlsarbeid.

Kriteriet for renhet basert på vingeindekser anvendes med skjønn når det gjelder lokalt avlsarbeid, der de beste, klasse A med både kubitalindeks og diskoidalvinkel i full orden fortrinnsvis brukes på dronesiden på parestasjon. Klasse B som har kubitalindeks stort sett på stell, men en del enkeltresultater med litt positiv vinkel kan være gode å avle på når egenskapene ellers er gode.

Resultatene meddeles Norges Birøkterlag som driver et sentralstyrt avlsarbeid. Hittil har bare Sylvi Slettebø og Tor Erik Rødsdalen avlet brunbidronninger for Norges Birøkterlag. Neste år vil også Jens Martin Nybøle og John Gustav Almgren delta i dette arbeidet.

 

Avlsprogram.

Laget tar ikke sikte på å ha eget sentralstyrt program, men vil støtte opp om lokalt avlsarbeid. Dette gjøres gjennom kontakt og formidling av godt avlsmateriale (eggtavler) og ved å sjekke mulige pareplasser. Neste sommer skal det prøves en pareplass på Bastøya i Oslofordområdet ved å sjekke om paringene fører til reint avkom. Dette kan også gjøres andre steder i landet.

Ved planlegging av avl er det slik at seleksjonen først og fremst bør skje på dronesiden. Dronene  bør sjekkes for å unngå at det brukes krysninger til dette formålet. Det bør avles døtre fra mange mødre til paring for å unngå for stor reduksjon av genetisk mangfold.

Ved utveksling av avlsmateriale, ble det foreslått en pris på 500 kr pr eggtavle.

Bjørn har loddet stemningen for et kurs i kunstig inseminering av bidronninger. Det er nå 8 interesserte, så det arbeides videre med planene.

 

Økonomi.

Det er ikke sendt ut krav om innbetaling av kontingent i år og derfor ikke så mange som har betalt. Dette skal nå gjøres. Ellers har vi fortsatt til gode midler fra Genressurssutvalget, nå Norsk institutt for bioøkonomi, som ikke er brukt opp og søkes utbetalt, evt. overført til neste års budsjett.

 

Årsmøtet 2016.

Dette legges med nærhet til Reinavlsområdet i Flekkefjordregionen fortrinnsvis på et sted med enkel adkomst fra resten av landet (Stavanger – Sola).

 

Eventuelt.

Årsmøte i Nordbi, Sverige, blir 4. – 6. mars

SICAMM 2016 blir i Luteren i Nederland 20. – 23. oktober

Årsmøte i Norges Birøkterlag: 12. mars

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s