Referat fra styremøte 6. feb. 2016.

Kartleggingsarbeidet har hittil dreid seg mest om vingemålinger. Det er enighet om at det er bruksegenskapene hos biene som er viktigst. Det er disse vi avler på. Vingemålinger er bare et hjelpemiddel for å luke ut krysninger. Det er nå tatt i bruk en kombinasjon av 4 indekser som gjør at krysninger kommer tydeligere fram.

Også kommende sesong tilbys vingeanalysene gratis til brunbirøktere. Men det kreves nå at det samtidig sendes inn data på adferdsegenskaper, det vil si om biene er/har

-liten stikkelyst

-svermetrege

-godt honningutbytte

-lavt forbruk av fôr

-rolige

-tolerante mot varroamidd,

i den grad egenskapene er registrert. Annet, som birøkteren har lagt merke til, kan også ha verdi.

Nye pareplasser. Bastøya i Vestfold skal testes til sommeren. Vi har også endt søknad om å få bruke øya Midtre Bolærne i samme fylke.

Hjemmeside, medlemmer og kontakter. Det er ønske om å få ny logo, et fint bilde av en brunbie. Likedan få inn et billedgalleri. Norges Birøkterlag har ikke hatt noen lenke til vår hjemmeside og det må det gjøres noe med.

Norsk Brunbielag har nå 45 medlemmer fra hele Sør-Norge. Laget har også kontakt med en rekke brunbirøktere som (ennå) ikke er medlemmer. Oppgaver fra medlemmer og kontakter tyder på at det i alt er ca 3500 brunbifolk i Norge. Men mange, kanskje så mye som halvparten, kan være krysninger som må sjaltes ut i avlsarbeidet.

Avlsopplegg. laget satser på at medlemmene driver et avlsarbeid på sine steder rundt om i landet og støtter opp om det ved å

-gjennomføre testrunder på bruksegenskaper

-støtte for opprettelse av parestasjoner

-arbeide for vernesoner rundt faste avsidesliggende bigårder der det satses på bigårdsparing, og der vandrebirøkt skaper problemer

Testprotokollen skal gå over 2 år for å kunne selektere effektivt for svermetreghet. Vi vil legge oss på 5 dronninger til de som blir testbirøktere, for å kunne få med oss også noen av de som ikke har så mange kuber.

Årsmøtet. Dato for møtet blir 16. april og stedet i området Sola – Sandnes – Stavanger. Årsmøtet vil være åpent for alle interesserte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s