Om NBBL

Norsk brunbielagNbbl, ble stiftet i november 2013.

Lagets første mål er å kartlegge hva vi har av brunbier i Norge og oppmuntre til bruk og avl på brunbier gjennom å opprette flere avlssentre.

Du er velkommen som medlem!

For å melde deg inn, sender du navn, adresse, fylke, telefonnummer og epostadresse til: lkirkerd@online.no. (Epostadressen vil bare bli brukt internt i laget)

Kontingenten, kr 200, betales til kasserer Lars Haugberg, kto. 2500 23 50966 (Andebu sparebank). Husk å skrive navnet inn som betalingsinformasjon!

Fra stiftelsesmøtet:

clip_image047[2] (1)

 Fra v. Lars Andreas Kirkerud (sekretær), Harald Sandbæk (styremedlem), Lars Øyvind Haugberg (kasserer), Tor Erik Rødsdalen (leder), Bjørn Dahle (konsulent fra Norges Birøkterlag), Maria Anna Budzynska Bu (konsulent)

Årsmelding 2014

Møtevirksomhet

Styret har hatt 2 møter, først på Gardermoen 21. mars og så Kløfta 14. nov. I tillegg har det blitt utvekslet ideer og informasjon via epost.

I mars deltok Tor Erik Rødsdalen, Majka Bu og Bjørn Dahle på NORDBI-konferansen i Sverige. Det er ønske om samarbeid over grensen.

I september deltok de samme på SICAMM konferansen i England. SICAMM er den europeiske brunbie-organisasjonen.

I november hadde formannen møte med representanter for renavlsområdet i Flekkefjord for å oppnå kontakt og diskutere fremtidig avlsstrategi.

Medlemsinformasjon

Laget hadde 35 medlemmer ved utgangen av året. I løpet av 2014 har 5 meldt seg inn, 1 ut.

Medlemsinfo er sendt 4 ganger: I forbindelse med krav om medlemskontingent, i etterkant av styremøtene og ved sesongslutt for kartleggingsarbeidet.

Hjemmesiden

Hjemmesiden er på plass (norskbrunbielag.com) men skal utvikles videre.

Informasjon utad

Det er skrevet i Birøkteren i forbindelse med innbydelse til å ta prøver av biene og i oppslaget «En ren åre» v/Tor Erik Rødsdalen

Kartlegging av brunbier i Norge

Vingeanalyser med DrawWing/MorphPlot ble utført på 78 brunbieprøver. Grovt sett var ca 1 tredel av prøvene rimelig reine brunbier. Samme metode ble også brukt på 4 prøver av krainere og disse skilte seg svært tydelig fra brunbieprøvene.

Dronningavl

Tor Erik Rødsdalen har avlet fram ca 30 dronninger fra 10 ulike linjer brunt.

Sylvi Slettebø har avlet godt 400 dronninger etter 11 mødre. 164 levert innenlands.

Internasjonal kontakt

Styret har kontakt med brunbiemiljøet i Sverige, Skottland og Nederland, der det er aktuelt å utveksle avlsmateriale. På tampen av året har vi også fått en kontakt i Russland som har dokumentert reine brunbier langt øst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s